Phlox van Oppen
Phlox is in 2022 cum laude afgestudeerd aan de KABK (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag) als textielontwerper.
Over haar werk zegt ze: 'Ik word geïnspireerd door de uitdagingen waarmee mijn generatie wordt geconfronteerd, zoals klimaatverandering, en ik wil dit in mijn kunst opnemen. Concreet is mijn kunst gericht op recycling, upcycling en duurzaamheid; Ik gebruik dus vooral alledaagse materialen die vaak over het hoofd worden gezien. Materialen die anders in de prullenbak belanden, hebben nu via kunst een nieuwe bestemming gekregen. Omdat ik in het grootste vrouwelijke studentenhuis van Nederland heb gewoond (met 36 meisjes), ben ik voortdurend onderzoek gaan doen naar verschillende materialen, ecosystemen en afval. Zoals vuilniszakken, drogerpluisjes, kledingstukken, plastic boodschappentassen en meer.
Na mijn afstuderen heb ik mijn eigen atelier in Amsterdam opgericht, wat mij een dynamische omgeving heeft geboden om samen met collega-creatieven mijn artistieke visie verder te ontwikkelen. Voor een van mijn nieuwste projecten heb ik inspiratie gehaald uit een antieke vlinderkast in museum Naturalis. Deze kast werd van oudsher gebruikt voor het conserveren van vlinders, waarbij elke lade monsters van verschillende soorten bevatte. De laden dienen als frames voor de kunstwerken, waarbij elk stuk nauw verbonden is met de vlindersoort die in de respectieve lade bewaard is gebleven. Door grondig onderzoek te doen naar deze diverse vlinders, vond ik inspiratie in hun ingewikkelde patronen, levendige kleuren en prachtige vormen. Elk kunstwerk portretteert de unieke allure van de vlinder.
In mijn creatieve proces heb ik een verscheidenheid aan gerecyclede materialen verwerkt, waaronder pluisjes uit de droger, overgebleven garenresten, hondenhaar, voedselverpakkingsmaterialen, hergebruikte stoffen, armbanden van kunstfestivals en meer. Deze materialen maakten duurzame praktijken mogelijk, maar voegden ook een element van diepte toe aan mijn werken. Dit stuk transformeerde afval in kunst en verbond zintuigen met duurzaamheid.'