Helmuth van Galen

Van Galen begon zijn artistieke ontdekkingsreis op vaertienjarige leeftijd met natekenen. Het ging er toen om te overwinnen wat hij zag. Dagelijks trok hij erop uit om te tekenen en later te schilderen.

Na een opleiding als onderwijzer trok een jaar lang op zijn fiets door Frankrijk. Hier schilderde en verkocht hij zijn werk op markten. Na twee jaar op de Gerrit Rietveld Academie, stapte hij over naar de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam waar hij de opleiding tot leraar schilderen voltooide. UIteindelijk werd hij geen docent maar koos voor zijn roepeing: zelfstandig kunstenaar.

Van Galen werkt vanuit een vast thema, hij schildert niet zomaar iets. Het eerste thema waar van Galen zich op richtte was ‘Archipaints’ een combinatie van architectuur en ‘paintings’. Hij schilderde bijvoorbeeld de structuur van een gebouw met grote kleurvelden en lijnen erin. In de loop der tijd werden deze gebouwen met kleurvelden echter binnenruimtes. Hij zegt hierover: "Ik had toen een atelier in een oude molen in Heemstede en die ‘binnenruimte’ is een aantal jaar mijn inspiratiebron geweest. Ik schilderde de ruimte niet na, maar gebruikte delen ervan. Vervolgens vormde ik deze delen om tot een nieuw geheel."

Later schilderde hij vanuit het thema ‘buitenruimte’. Dit thema, ontstaan uit een tentoonstelling genaamd ‘Zicht op Haarlem’ heeft hem nooit meer losgelaten. Uiteindelijk wil Van Galen met zijn werk een na-beleving van een ruimte creëren. "Een schilderij moet een niet specifieke, maar wel voor iedereen herkenbare ruimte oproepen. Schilderen is een indirecte of vertraagde vorm van communiceren. Ik wil schilderijen maken die mensen herkennen en begrijpen, maar die hen ook verrassen. Elk werk moet prikkelen; het moet meer zijn dan alleen een mooi landschap."

Momenteel niet beschikbaar werk

Buitenruimte 2011
€ 1.800,00  
€ 26,50/mnd
Buitenruimte 2009
€ 2.200,00  
€ 29,00/mnd
Buitenruimte nr. 3 - 5
€ 1.900,00  
€ 26,50/mnd
Buitenruimte nr.03
€ 2.400,00  
€ 31,50/mnd
Buitenruimte nr. 3-8
€ 1.900,00  
€ 26,50/mnd
Buitenruimte nr. 4-1
€ 2.800,00  
€ 37,00/mnd