Ellen van Toor

Ellen van Toor weet al van kindsbeen af een eigen wereld te maken met kleine restjes papier, veertjes, stofjes. Nog steeds is collage met grafiek gecombineerd haar techniek.
Inmiddels volwassen maakt zij werken die gaan over vrijheid en beperking. Dit lijkt met zichzelf in tegenspraak, maar is het niet. Het één heeft immers geen bestaansrecht zonder het ander. Haar symbolen voor deze twee uitersten zijn vis en vogel. Zij verkennen elkaars elementen, overschrijden elkaars grenzen, al dan niet met succes. De werken ontstaan uit inspiratie, die zij heel nuchter zelf oproept, door gewoon aan het werk te gaan.

Het begon met een zinken teiltje, met op de bodem een spiegel, waarop een oud bootje werd bevestigd. Naar aanleiding van dit merkwaardige object, begon de associatiemotor van Ellen goed te draaien. Het heeft geleid tot een serie werken, bestaande uit schilderijen, collages en assemblages. Soms zijn deze letterlijk voorzien van een spiegel, welke afbeeldingen van de geheimen van de zee herbergt. We zien bootjes, vissen en dobbers, weergegeven in de unieke vormentaal van Van Toor.
Soms bestaat het beeld uit meerdere lagen, wanneer een beeld onder water wordt gecombineerd met een beeld op het water. Soms zien we een denkbeeldige dwarsdoorsnede van al wat zich kan voordoen in de wonderbaarlijke onderwaterspiegel van de kunstenares. Het absurde, de humor en het gebruik maken van gevonden voorwerpen, dat is wat het werk van de kunstenares verbindt aan de dadaïsten en surrealisten van weleer. .

In 2011/2015 werkte de kunstenares voor korte periodes in een kunstenaarsateliers in India, waar zij kennismaakte met het uitzonderlijke patchwork van de bruidsjurken uit Rajasthan. Deze Indiase provincie is fameus om zijn Chothan textiel, welke wordt gekenmerkt door zijn prachtige kleurstoffen, ingenieuze blokprints en stofstempels. Het is bovendien buitengewoon fascinerend vanwege het met metaaldraad opgewerkte borduurwerk. Het zal niet verbazen dat de indrukken, die zij in India opdeed zijn mee verwerkt in haar nieuwste werk.

Te leen of te koop

Vogelverschrikker
€ 225,00  
€ 8,00/mnd
Tulp
€ 225,00  
€ 8,00/mnd
Bescherming
€ 575,00  
€ 13,00/mnd

Momenteel niet beschikbaar werk

Natafelen
€ 600,00  
€ 13,00/mnd
Fish and chips
€ 400,00  
€ 10,50/mnd
Eend
€ 295,00  
€ 10,50/mnd
Golvend
€ 575,00  
€ 13,00/mnd
Zeespiegel
€ 950,00  
€ 18,50/mnd