Gigja Reynisdottir

De natuur en in het bijzonder het plantenrijk is een belangrijke inspiratiebron in het werk van de IJslandse kunstenaar Gígja Reynisdóttir.
Op een verrassende manier, verweeft Gígja haar twee grootste inspiratiebronnen; de natuur en de condition humaine. Kenmerkend in haar werk is de centrale rol van de mens in vorm en gedrag. Door toepassing van natuurlijke vormen en/of materialen weerspiegelt zij actuele maatschappelijke thema’s die haar op dat moment bezig houden. Thema’s zoals intermenselijke relaties, vergankelijkheid, sociale cohesie en natuurbehoud zijn een terugkerende factor.

In het jaar 2000, behaalde Gígja haar MFA aan het Sandberg Instituut te Amsterdam in de richting Video Art and Installations

De laatste jaren legt ze zich vooral toe op objecten geknipt uit papier of plastic folie en fijne potloodtekeningen op plantenbladeren.
Recentelijk ontwikkelde zij een speciale techniek die het haar mogelijk maakt om plantenbladeren te gebruiken als materiaal om op te tekenen.
In onder andere, haar woonomgeving bij Bergen in Noord-Holland verzamelt Gígja velerlei plantenbladeren, van wilde planten tot kamerplanten, die ze vervolgens droogt en prepareert en daarna op tekent.


Technische uitleg bladtekeningen:

Elk blad wordt in een chemisch mengsel geplaatst dat zijn zachte weefsel oplost. Daarna wordt het gedroogd en blijft alleen het ondersteunende weefsel over, dat is cellulose.

Cellulose is een vezel (polysacharide) die de plant stevigheid geeft. Cellulose is bij normale luchtvochtigheid een zeer duurzaam materiaal.
Het bekendste voorbeeld: de papyrustekeningen uit het oude Egypte.

Ingelijst en bewaard bij kamertemperatuur is de levensduur van de bladtekeningen gelijk aan olie- of acrylschilderijen en tekeningen op papier.

Zoals bij alle kunstwerken, raad ik ten zeerste aan om de bladtekeningen niet te hangen in direct zonlicht of te plaatsen bij een hoge luchtvochtigheid.

Te leen of te koop

Prins
€ 1.125,00  
€ 18,50/mnd

Te koop op deze website

Twee koolmeesjes
prijs: € 325,00
Strandloper
prijs: € 150,00
Kerkuil
prijs: € 200,00
Young Starling
prijs: € 200,00
Zonder titel II-2023
prijs: € 75,00
Musje
prijs: € 150,00

Momenteel niet beschikbaar werk

Vlucht
€ 450,00  
€ 13,00/mnd
Chaque feuille est… 1/2
€ 750,00  
€ 16,00/mnd
Aurora
€ 2.500,00  
€ 31,50/mnd